Televisiohuollot ovat katoamassa Suomesta ja varmaan muualtakin kodintekniikan  muuttuessa yhä enemmän kertakäyttöiseksi ja monimutkaiseksi.  Kehitys on sikäli valitettava, että laitteiden käyttöiän jatkaminen korjaamalla olisi ympäristön, työllisyyden ja kansantalouden kannalta järkevää.

Perustimme  televisiohuollon yhdessä Erkki Oksalan kanssa syksyllä 1977.  Siis 40 vuotta sitten!  Liikehuoneisto sijaitsi silloisen Manttaalikunnan talon tiloissa Paavontie 21:ssä.  Näin ollen pistimme firman nimeksi Paavontien tv-huolto, kun ei parempaakaan keksitty.  Emme kuvitelleet liiketoimintamme kestävän taloa kauemmin ja joutuvan muuttamaan muualle Paavontieltä.

Vieressä kuva (klikkaamalla isonee) ensimmäisestä joka kotiin jaetusta mainoksesta.  Erkin asuessa  aluksi Konginkankaalla, oli luontevaa yrittää laajentaa toiminta-aluetta Äänekosken suuntaan.

Tuohon aikaan televisoitekniikka oli nykyiseen verrattuna täysin erilaista.  Enimmäkseen televisiot olivat mustavalkoisia putkikoneita.  Monilla niistä saattoi katsoa vain yhtä kanavaa ja usein niihin asennettiinkin huollon yhteydessä ”kakkos”-laite, joka mahdollisti myös tv-ohjelma 2:n (UHF) katselun.  Kanavamäärä siis lisääntyi kaksinkertaiseksi.   Viat olivat yleensä tyyppillisiä putki- tai sulakevikoja ja siten helppoja korjata.  Useimmiten pistimmekin Ekin kanssa koneen viipymättä kuntoon ja asiakas pääsi tyytyväisenä katsomaan jo samana iltana Peyton Place-ohjelmaa.

Torstait olivat paitsi toivoa täynnä, myös muihin päiviin nähden erilaisia.  Silloin ei nimittäin Yleisradio lähettänyt lainkaan virityskuvaa  muusta ohjelmasta puhumattakaan, joten antenneja ei voinut asentaa eikä televisioita korjata.  Laitettiin kuntoon muita laitteita kuten autoradoita, partakoneita ja kahvinkeittimiä.  Oikeastaan mitään noista ei enää kammata tai edes pysty korjaamaan, vaan tilalle joutuu hankkimaan uuden, monesti entistä lyhytikäisemmän tuotteen.

Väitelevision nopeasti lisääntyessä oli asiakkaalla usein tarve hankkia uusi vastaanotin.  Otimmekin vähitellen myyntiin myös uusia laitteita, kuten Finlux televisioita.

Parin vuoden toiminnan jälkeen Erkki siirtyi Rautalammille hoitamaan sinne perustamaansa Radio-Center -kodinkoneliikettä.  Näin Paavontien tv-huolto  jäi kokonaan omistukseeni.

Vuonna 1980 vapautui liiketila Ilolantie 8:ssa Esa Helin ky:n kodinkoneliikkeen siirtyessä viereiseen kiinteistöön. Vanhan Manttaalikunnan talon näyttäessä olevan lähitulevaisuudessa purku-uhan alla, vuokrasin Pentti Savolaiselta (myöhemmin Saarijärven Putkiasentajat ky) Helinin entiset tilat.  Nyt siis Paavontien tv-huolto muutti Ilolantielle.  Asuin perheineni liikkeen yläkerrassa, joten työmatka oli varsin lyhyt.

Ilolantie-vaiheen aikana tuotevalikoima laajeni kodinkoneisin, mm Upo- ja Ahma-merkkeihin.  1980-luvulla alkoivat tietokoneet tulla koteihin.  Koska olin niistä kovasti kiinnostunut, otin heti myyntiin esim. VIC-20-koneita.

2000-luvulla palattiin sitten takaisin lähtöruutuun, eli Manttaalikunnan taloon.  Vanhan tilalle oli rakennettu kokonaan uusi asuin -ja liikekerrostalo, josta vuokrasin aiemmin mm. ruokakauppana toimineen liiketilan Keski-Suomen Osuuspankilta.   Osoite oli nyt Virastotie 2, mutta liike kuitenkin Paavontien varrella.  ”Kukaan ei voimut kieltää meitä myymästä halvalla”, joten tuotevalikoima kasvoi ja kauppa kävi hyvin.

Vuosien mittaan korjattavaksi tarjottujen laitteiden kirjo on todella laaja.  Televisoita on tietysti korjattu tuhansia, mutta onpa tarjolla ollut jopa keinovagina ja hieromasauva.  Olivat vaan eri aikaan niin ei päässyt testaamaan… Mieleen on jäänyt kotikäynti kun televisiosta tuli joulumusiikkia vaikka tv oli suljettu ja virtajohtio irti seinästä.  ”Viaksi” osoittautui television päällä ollut tyttäreltä saatu jouluaiheinen soiva postikortti.

Tänä päivänä tietokoneet ja niihin liittyvät laite-ja ohejlmistoasennukset ovat suurin tuoteryhmä.   Televisiot ovat kehittyneet aiempaa kestävämmiksi ja toisaalta vaikeammiksi korjata, joten niiden korjaukset ovat luonnollisesti vähentyneet.  Myös laitteiden hintataso on pudonnut niin alas, että se ei aina kannusta vanhan korjaukseen – valitettavasti.

Kauko Saaristo

Kotimaista televison valmistusta: https://www.elavamuisti.fi/aikajana/uusi-perheenjasen

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA